Curs d'utilització dels recursos TIC en la didàctica de Biologia

Activitats del segon dia (divendres 21 d'octubre de 2005)

"La utilització didàctica dels recursos existents en Internet per part del professorat. Experiències recollides".

A) ELABORACIÓ D'EXÀMENS

A la xarxa i en alguns CD-ROMs podem trobar exàmens que ens podem servir com a font de preguntes per als nostres exàmens. Cal destacar les preguntes tipus test, donat que trobar cinc respostes possibles creïbles és molt laboriós i, en canvi, són molt fàcils de corregir i inclòs son susceptibles de correcció automàtica amb un escànner apropiat.

Es proposa que cada alumne triï un tema diferent i elabori un examen en format ".doc" utilitzant el programa WORD o similar. D'aquesta forma tots disposarem de molts exàmens ja preparats. Per facilitar la feina és convenient incloure al final les respostes. Per triar el temes es pot anar a www.aula2005.com i seguir la llista que hi ha a l'apartat "Exàmens amb respostes només per a professors". Per trobar més models de preguntes es pot consultar www.aula2005.com, el projecte Biosfera i libros vivos.net .

a) Anar a www.aula2005.com --> Versió en català --> Exàmens amb respostes només per a professors --> contrasenya -->

b) Anar a www.edu365.com --> Ciències de la naturalesa --> Webstionaris --> Activitats i avaluació

c) Anar a http://recursos.cnice.mec.es/biosfera/ --> Profesores --> Unidades --> Per exemple 1ºESO --> Per exemple 4. La corteza .... --> Autoevaluación.

d) Anar a http://www.librosvivos.net/portada.asp --> Ciencias de la Naturaleza --> Per exemple Explora --> Per exemple Explora 1 --> Per exemple "Hongos y líquenes" --> Averigua lo que sabes.

Protocol a seguir. Una vegada tinguem l'examen en la pantalla anar al "Menú superior" i triar "Edita" --> "Selecciona-ho tot" --> Anar una altre vegada a "Edita" --> Copia --> Obrir WORD --> Nou Document --> Pega --> Triar per exemple lletra "Times New Roman" i 12pt. --> Pot anar bé anar a "Formato" --> "Numeración y viñetas" --> Números --> Ninguno. Posteriorment pot anar bé seleccionar cada columna de respostes i triar "Formato" --> "Numeración y viñetas" --> Números --> Triar a), b), c), etc. --> Personalizar.

Com passar automàticament al català un text en castellà. Una vegada tinguem l'examen en la pantalla anar al "Menú superior" i triar "Edita" --> "Selecciona-ho tot" --> Anar una altre vegada a "Edita" --> Copia --> Obrir Mozil·la o Internet Explorer --> Anar a InterNOSTRUM ( http://www.internostrum.com/ ) --> Triar "castellà a català" i triar "HTML amb colors" --> Tradueix --> "Selecciona-ho tot" --> Anar una altre vegada a "Edita" --> Copia --> Obrir WORD --> Nou Document --> Pega --> Triar per exemple lletra "Times New Roman" i 12pt. --> ........

Com realitzar exàmens amb imatges. Anar a www.aula2005.com --> Versió en català --> Temes de Biologia i Geologia de 3r d'ESO --> 7. Nutrició IIII: Aparells digestiu. --> Dibuix mut 7 --> Una vegada tinguem el dibuix en pantalla posar el cursor del ratolí a sobra, polsar el botó dret i triar "Anomena i desa" --> Triar un lloc adequat en els disc dur i desar. Obrir WORD --> Nou Document --> Insertar --> Imatge --> Des d'arxiu --> Escollir la imatge desada --> Si la mida no és l'apropiada cal clicar sobre ella amb el botó de l'esquerra del ratolí i canviar la mida. Es pot afegir el text amb les preguntes de la mateixa forma explicada en el "Protocol a seguir".

Com realitzar exàmens amb mots encreuats. Anar a www.aula2005.com --> Versió en català --> Anar a Temes de Biologia i Geologia de ....... --> Anar a "Mots encreuats" al final del tema --> Una vegada tinguem l'encreuat a la pantalla provar si amb la tecla "Impr. Pant." s'imprimeix l'encreuat. Si no és així, es pot utilitzar un programa de captura de pantalles. A www.aula2005.com en "Cursos on-line per a recuperació i ampliació" hi ha un enllaç per baixar-se al programa de captura de pantalles "IrfanWiew" i un petit manual de com funciona. Una vegada instal·lat es pot capturar la imatge del "Mots encreuat" i desar-la. Es recomana fer-ho com a imatge tipus "jpg" donat que ocupa molt poc.

A continuació es procedeix com s'explica a l'apartat anterior (Com realitzar exàmens amb imatges). Per obtenir el text de les preguntes es pot clicar sobre cada numero del Mots encreuat o, molt millor, anar a www.aula2005.com --> Versió en català --> Exàmens amb respostes només per a professors --> contrasenya --> Triar el model d'examen corresponent del tipus "la resposta és una sola paraula".

B) QÜESTIONARI PER L'APROFITAMENT DE VÍDEOS, ANIMACIONS I LLIBRES ELECTRÒNICS

A Internet i als CD-ROMs hi ha molta informació sobre Biologia i Geologia, tanta com la que hi ha a les biblioteques a les quals tenen accés els nostres alumnes. Per facilitar el seu aprofitament una de les formes més adients es donar-lis un llistat de preguntes molt concretes, és a dir que es poden respondre amb una paraula o amb unes poques paraules. Per això el professor primer ha de localitzar un recurs adient, després ha de fer un llistat de preguntes que es puguin respondre a partir d'aquest recurs i ha d'anotar-se en algun lloc les respostes.

L'activitat que es proposa es triar un vídeo, una animació o simplement una informació escrita sobre un tema dels que a nosaltres en interessa, escriure una llista de preguntes que serveixin per ajudar a l'alumne a fixar-se i escriure les respostes per facilitar després la correcció de la feina feta pels alumnes.

Si us sembla, després podem fer un intercanvi d'aquests guions entre tots els assistents. Al principi de tot cal posar l'adreça exacta del lloc on hem trobat la informació. També podria anar bé posar el nom de l'autor del guió. Per tenir una idea de per on començar podeu consultar les adreces que es van donar el primer dia, estan en www.aula2005.com --> Versió en català --> Protocol --> 2.5 Curs d'utilització dels recursos TIC en la didàctica de la Biologia (SPCN) --> Presentació.

C) QUADRE SINÒPTIC PER L'APROFITAMENT DE VÍDEOS, ANIMACIONS I LLIBRES ELECTRÒNICS

Una altre forma de donar unes pautes orientatives per l'aprofitament dels recursos que hi ha a Internet es fer un quadre sinòptic incomplet i demanar a l'alumnat que el completi. Convé proporcionar algunes adreces per facilitar la trobada de la informació. Algunes dels requeriments poden ser incloure imatges en el quadre sinòptic.

Per practicar aquest sistema us proposem completar el següent quadre sinòptic sobre els cinc regnes. Per accedir a ell clicar aquí: sersvius